Cada 25 de novembre, “Dia contra la violència de Gènere”, tots els partits i organitzacions emeten un comunicat en el qual denuncien la violència de gènere i l’assassinat de dones en mans d’homes, com a expressió màxima d’aquesta violència. Enguany la CUP-Capgirem volem mostrar el nostre rebuig a aquesta i, de nou, fer palès el nostre objectiu màxim: la fi del sistema patriarcal, l’status quo dels homes que fa possible la violència contra les dones i que els atorga privilegis en tots els àmbits (polític, educatiu, jurídic, mèdic, econòmic, etc.). Aquest context de violència normalitzada contra les dones només és possible perquè el sistema patriarcal en què vivim, així com les seves institucions, tant municipals com estatals, el fan possible. Així doncs, si després de més de 25 anys de polítiques d’igualtat, aquesta violència és possible, és perquè el vèrtex des d’on s’ha analitzat, agressions i assassinats contra les dones, no era l’indicat.
En aquest sentit, el moviment feminista ja porta anys batallant i denunciant-la des de l’òptica dels feminicidis. Aquest canvi de paradigma vers la violència de gènere permet de fer un zoom a la realitat de les dones, i reconèixer, així, altres formes de violència que aquestes pateixen, pel fet de ser nenes, noies o dones i que, encara ara, no s’han reconegut com a tal per part de cap institució política ni jurídica. S’hi inclou també aquella violència que és pròpiament institucional. Per aquest motiu, cal ampliar l’espectre, escoltar les demandes del moviment feminista (i recollir, de facto, les que ja fa anys que expressen) i implementar les polítiques i mesures jurídiques necessàries perquè la por canviï de bàndol. I deixar clara quina és la nostra màxima: posar fi a la violència sistèmica contra nenes, noies i dones perquè puguem viure lliures.
Cossos que no són considerats cossos, treballs que no són treballs, relacions virtuals que controlen i modifiquen les conductes de noies i dones, sexualitats invisibles, morts que no importen…. tot això, entre moltes altres formes de violència. Avui, i des de ja fa un temps, totes aquestes passen a prendre sentit en el nostre imaginari polític i, per tant, també en l’autodefensa feminista que practiquem. Per totes nosaltres, continuem capgirant Barcelona.
Construïm la ciutat feminista: lliure de violències contra les nenes, noies i dones.
[Vídeos] de la campanya
Treball sexual i estigmatització #EnsVolemVives25N
Violència masclista 2.0 #EnsVolemVives25N
Violència masclista en dones no estàndard
Violència masclista en política
Violència masclista i feminicidis #EnsVolemVives