El passat dissabte 17 d’octubre i en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, es celebra el “dia sense cotxes”. L’Ajuntament de Barcelona organitza activitats programades al carrer per tal que gaudim “d’una ciutat més amable i humana”.

A l’Eixample, per exemple, es talla un tram del carrer Borrell entre el carrer Manso i el carrer Tamarit. Un tram que ocupa exactament un costat d’una illa de l’Eixample. A la resta de districtes els talls de carrers són també de tarannà més que simbòlic amb distàncies similars.

Els que pensem aquest escrit, ens entestem en com explicar el sentit del ridícul que ens genera aquesta actuació. Però després de parlar-ho, ho deixem per incomunicable. El sentit del ridícul cau per si mateix i no es pot explicar.

Volem, això sí, aprofitar aquesta ocasió per demanar a l’Ajuntament, novament, com portem fent des de la CUP des de fa anys a les administracions implicades, actuacions urgents i contundents que mitiguin, de veritat, la contaminació atmosfèrica i el soroll a les nostres ciutats i per tant que es redueixin els greus efectes sobre la salut de les persones.

En primer lloc, volem denunciar el doble llenguatge i la banalització dels problemes que en un sentit de “responsabilitat” mal entesa, dur a terme l’administració en general, i l’Ajuntament en concret. Evidentment volem una ciutat en positiu, més amable i humana, però el que necessitem i volem és la realitat, una ciutat menys agressiva i inhumana amb menys problemes de salut provocats pel fum i el soroll dels excessius cotxes. Les coses clares.

En segon lloc, volem tornar a posar sobre la taula, el problema. A Barcelona, actualment i des de fa anys, s’incompleixen els nivells de contaminació atmosfèrica estipulat per la normativa i per la Organització Mundial de la Salut (OMS), provocant greus problemes de salut, des d’al·lèrgies, fins càncer. No cal tornar a citar estudis científics ni organitzacions oficials que ho demostren. Avui en dia, cap expert posa en dubte que aquest és segurament el problema més greu de salut que té avui dia Barcelona.

I en tercer lloc, volem expressar quines pensem que són les solucions. Reduir el trànsit privat de forma molt important i millorar en tots els aspectes el transport públic. I volem que es faci escoltant i treballant de forma conjunta amb els col·lectius i organitzacions específiques que proposen mesures i exemplifiquen el problema. Creiem que és molt urgent que s’adoptin aquestes mesures per tota la ciutat i no només per una petita part.

Des de la CUP – Capgirem Barcelona, demanem que es reconegui el problema i que es duguin a terme, ja, les mesures contundents i urgents a curt termini. Ens tindreu al costat. Ens tindreu al front davant propostes buides i proves pilot que acaben dilatant el problema.