Des de la CUP Capgirem Barcelona denunciem la nova estratègia repressiva contra el col·lectiu de manters, apareguda aquest matí als mitjans de comunicació. L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Conselleria d’Interior, estableix un nou dispositiu policial que perseguirà de manera indefinida els manters no només al carrer, sinó ara també dins el metro.

Aquest nou dispositiu es duu a terme en connivència amb TMB i amb el personal de seguretat privada que, a partir d’avui, impedirà que els manters accedeixin a les instal·lacions si porten un farsell a l’espatlla. Aquest fet comporta un principi d’identificació racista que vulnera els drets fonamentals de veïns i veines de la ciutat -i que la pròpia alcaldessa havia denunciat abans de prometre el càrrec-.

Per altra banda, s’informa que una novetat de l’estratègia policial serà recuperar el patró utilitzat contra els trilers de les Rambles. Això és, emplenar l’espai públic de policia de manera que no quedin buits visuals per a que els manters puguin realitzar la venta ambulant. Davant d’això, recordem que la solució per als col·lectius vulnerables no és mai la repressió. El col·lectiu de manters, mitjançant el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes reivindica el seu dret al treball i a unes condicions d’igualtat. En una roda de premsa recent van afegir que són aquí per a quedar-se i que no hi haurà repressió policial que els faci desistir. Demanem a l’Ajuntament que aturi la seva estratègia repressiva i la canvii per una d’empoderament, acollida i oferiment dels drets de ciutadania plena per a les persones que duen a terme la venta ambulant.

Per últim denunciem la hipocresia de l’Ajuntament de Barcelona quan demana acollir persones refugiades de guerra i al mateix temps reprimeix a les persones refugiades per motius econòmics. Barcelona no pot ser una ciutat d’acollida si no demostra una consideració, cura i acolliment real al col·lectiu de manters i altres persones amb els drets vulnerats per motius racistes i classistes. Nosaltres volem una Barcelona que aculli a tanta gent com sigui possible, des de la igualtat i posant les persones al centre, no com a estratègia electoralista. Però al mateix temps, volem una Barcelona que no participi de la desigualtat i la injustícia, que són els factors que generen el fenòmen de les refugiades.

Per últim, recordar que el col·lectiu de manters són la punta de l’iceberg d’un fenòmen de pauperització, on les dones, els i les filles i altres persones queden invisibilitzades rere l’activitat econòmica que trobem als nostres carrers: habitatge precari, pobresa, inseguretat jurídica, vulneració de drets, desigualtat, etc. Davant aquesta situació, l’últim que esperàvem d’un “govern del canvi” era més repressió.

P.S. Trobem alarmant el fet que el diari El Periódico es faci ressò del dispositiu policial desplegat avui hores abans de que aquest es produís. Exigim al govern que doni explicacions sobre aquest fet.