Des de la CUP-Poble Actiu Diputació volem mostrar el nostre rebuig a l’acte realitzat avui per la Presidenta de la Diputació, Mercè Conesa i la Vicepresidenta cinquena de la mateixa, Núria Parlon. Així doncs, cal tenir en compte vàries qüestions.
En primer lloc, que la diputació de Barcelona no ha tingut en cap cas cap debat sobre la regularització del treball sexual, al contrari del que si que hi hagut a l’Ajuntament de Barcelona on la majoria s’ha posicionat a favor d’articular una normativa que protegeixi els drets de les treballadores sexuals, així com la necessitat urgent d’acabar amb la trata i el tràfic de dones. En aquest sentit, des de la CUP Capgirem Barcelona s’ha defensat en múltiples ocasions els drets de les treballadores sexuals de Barcelona i hem treballat a partir de les seves demandes. Pensem que no hi ha altra manera d’abordar aquesta qüestió si no és amb elles com a principals subjectes polítics.

En segon lloc, entenem que al parlar de les treballadores sexuals cal diferenciar entre prostitució, trata i tràfic de persones i per tant parlem de tres realitat que requereixen mesures específiques que tinguin un impacte en cadascuna d’elles.
Així doncs, per trata, cal entendre la captació, trasllat, acollida i explotació de les persones mitjançant la coacció o amenaça, restringint així la seva llibertat. Cal aclarir que aquesta coacció no es duu a terme a través del deute sinó de l’explotació continuada de l’activitat econòmica que realitza la persona. Segons el Protocol de Palerm, la trata inclou, com a mínim, la prostitució forçada, els treballs o serveis forçats, l’esclavitud i la servitud, l’extracció d’òrgans i els matrimonis forçats. En aquest document, ens limitem a l’ús del terme trata per referir-nos a la trata de persones amb finalitats de prostitució forçada. La trata constitueix un delicte contra els drets humans.
En canvi, per tràfic d’éssers humans s’entén la facilitació de l’entrada irregular d’una persona en un Estat per tal d’obtenir, directa o indirectament, un benefici econòmic. Aquest fet constitueix un delicte contra els Estats.
Finalment, la prostitució no forçada no suposa cap tipus de restricció a la llibertat de decisió de les persones, independentment de l’opinió moral que les diferents corrents ideològiques puguin tenir al respecte del treball sexual. Així doncs, no constitueix cap tipus de delicte contra els drets humans. Així mateix, cal aclarir que la prostitució no és una activitat il·legal dins l’Estat espanyol en tant que no està inclosa dins el Codi Penal. Tot allò que no és il·legal passa a ser automàticament legal, ja que el terme al·legalitat (que normalment s’utilitza per fer referència a la situació jurídica del treball sexual) no té cap tipus de valor jurídic. D’aquesta manera, el que existeix són diferents ordenances que regulen l’exercici de la prostitució a l’espai públic però en cap cas converteixen l’activitat en il·legal.
En aquest sentit, des de la CUP Poble Actiu Diputació defensem que les treballadores sexuals que exerceixen el seu treball lliurement necessiten ser escoltades de la mateixa manera que es fa amb qualsevol altre àmbit laboral. Elles són dones organitzades, apoderades i amb un projecte feminista i de drets socials i laborals, que va més enllà de les valoracions morals de defensors i detractors. No podem reduir el tractament de les treballadores sexuals a una mirada de dona, blanca, colonitzadora i de classe benestant perquè les està criminalitzant i victimitzant de nou. I això és el què ha fet la Presidenta de la Diputació avui. De fet convidem a la Presidenta de la diputació a trobar-se amb les treballadores sexuals de Barcelona, abans de realitzar més actes en aquest sentit. Segur que pot aprendre’n molt i fins i tot pot arribar a canviar la seva perspectiva. Entre d’altres coses, sabia vostè, senyores Conesa i Parlon que les treballadores sexuals del Raval ajuden a les dones que volen sortir de les situacions de prostitució forçada? Paradigmàtic, oi?
Per tant, rebutgem fermament que es tracti de la mateixa manera el que és la trata -que per suposat volem abolir- amb el que és la prostitució no forçada. Així doncs, sempre ens trobaran al costat d’aquelles treballadores que lluiten pel seus drets, a cada carrer de Barcelona i d’arreu del país.
Putes i no putes juntes cap el feminisme!
CUP Poble Actiu Diputació de Barcelona