Barcelona en Comú, Convergència i Unió, Ciudadanos, el PSC i el Partit Popular veten el debat proposat per la CUP Capgirem Barcelona sobre l’apologia del franquisme, el patriarcat i l’esclavisme presents als carrers de Barcelona.

Avui a la Junta de Portaveus s’ha decidit que les esmenes de la CUP Capgirem Barcelona presentades pel proper Ple Extraordinari de dilluns vinent no s’acceptessin a portar ni tan sols a debat. Els motius exposats pels diferents grups,-recolzant-se amb la interpretació feta pel Secretari General del Reglament Orgànic Municipal- és que aquestes esmenes no corresponien al tema pel qual s’havia convocat el Ple; l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència. Des de CUP Capgirem vam parlar amb la Secretaria General durant el mes d’agost per assegurar-nos si podíem presentar diferents esmenes sobre el text presentat i aquests ens van enviar un correu on s’especificava que sí que es podia procedir d’aquesta manera.

 
No obstant avui, per sorpresa nostra, tot ha canviat. Emparant-se en motius procedimentals: “no te cap relació”, “això és com parlar de l’univers”, “són temes totalment diferents” s’ha evidenciat la por i la covardia de Barcelona en Comú, Convergència i Unió, Ciudadanos, Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Popular de tenir debats reals al voltant de la ruptura amb el Règim del 78.

 
Des de la CUP Capgirem Barcelona, tal i com hem exposat en la presentació de les diferents esmenes i en la roda de premsa realitzada dijous 3 de setembre, creiem imprescindible relacionar l’adhesió de Barcelona a l’AMI amb la necessitat de declarar Barcelona ciutat per la Independència i en aquest sentit contribuir a la construcció nacional dels Països Catalans; la ruptura democràtica; i l’obertura d’un procés constituent radicalment participatiu, transformador i per l’emancipació social, de gènere i medi ambiental.

 
D’aquesta manera, entenem que per iniciar el camí cap a la independència cal tractar la simbologia i el nomenclàtor d’imposició espanyola dels carrers de la ciutat així com la recuperació de la memòria històrica, entenent que la independència va estretament lligada amb la necessitat de fer de Barcelona motor per la construcció d’una independència que ens ha de servir per a canviar-ho tot, també els noms dels nostres carrers i places i la recuperació de la memòria de les persones que van lluitar a la nostra ciutat.
Així doncs, entenem que els motius adduïts per vetar les esmenes de la CUP Capgirem Barcelona són meres excuses, ja que eradicar la simbologia i el nomenclàtor d’imposició espanyola dels carrers de la ciutat així com la recuperació de la memòria històrica, van directament lligats al conflicte democràtic i nacional que ens enfronta amb l’estat i el règim del 78 hereu del franquisme.