Avui el CADCI, l’Ateneu Enciclopèdic Popular i la CUP Capgirem Barcelona han fet una roda de premsa per commemorar els 80 anys del que havia de ser l’inici de l’Olimpíada Popular. Una Olimpíada que no es va poder dur a terme degut al cop d’estat feixista contra la república aquells mateixos dies.

Maria José Lecha ha destacat l’organització popular que va fer possible que Barcelona estigués en disposició de tirar endavant amb un esdeveniment d’aquesta envergadura, en aquest sentit ha manifestat “No entenem que s’hagi deixat al marge de l’organització d’aquesta commemoració dues de les entitats organitzadores de les Olimpíades, el CADCI i l’Ateneu Enciclopèdic”. En referència a la importància històrica que havien de tenir aquestes Olimpíades ha afirmat amb rotunditat que “Fites com aquestes formen part de la història de la classe treballadora catalana, les Olimpíades Populars son part de la memòria que ha de ser conservada i referenciada cada cop que s’escaigui”.

Al seu torn Manel Aisa, president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular ha recordat com  la burgesia catalana va boicotejar la possibilitat que es fessin les Olimpíades a Barcelona, afavorint que la seu fos Berlín. “L’Exposició Universal de 1929 va crear les infraestructures necessàries per a que Barcelona acollís unes Olimpíades, però els esdeveniments del 14 d’Abril de 1931 van esporuguir la burgesia catalana i l’oligarquia espanyola fent que aquesta fes campanya contra els jocs Olímpics a Barcelona”, ha dit Aisa. Com a conseqüència d’haver descartat com a seu Olímpica Barcelona des de l’Ateneu Enciclopèdic es començà a treballar en organitzar una Olimpíada Popular. En paraules d’Aisa “Una seria de gent de l’Ateneu Enciclopèdic presentà a l’Ateneu el projecte de fer una Olimpíada Popular, idea que va ser molt ben acceptada pels 20.000 socis. A partir d’aquí el CADCI recull la flama d’aquesta idea”.

Finalment Josep María Andreu, president del CADCI ha començat destacant l’absència de les dues organitzacions (CADCI i Ateneu Enciclopèdic) als espais on s’ha dissenyat la commemoració de l’Olimpíada Popular d’aquest 2016. “Sembla que es reprodueix cert escenari del 36, on anarquistes i independentistes són silenciats” ha manifestat el president del CADCI. Andreu també ha tingut un record per Joan Antoni Samaranch, de qui ha recordat el seu passat nazifeixista i ha manifestat la injustícia que suposa que el seu nom actualment estigui vinculat a la commemoració dels 80 anys de l’Olimpíada Popular.