Enmig de la negociació partidista sobre el color de la futura alcaldia de la ciutat, la CUP Barcelona vol fer una sèrie de consideracions davant de les informacions aparegudes a alguns mitjans de comunicació i les denúncies de diverses famílies i entitats fetes públiques respecte la retallada en les ajudes per a les activitats d’estiu: 

  • En primer lloc volem mostrat tot el nostre suport a les famílies i entitats afectades.
  • Denunciem que durant mesos el govern municipal ha tapat aquesta realitat, donant informacions erràtiques i negant que estiguessin previstes retallades des que a mitjans de 2018 es va fer públic que algunes inversions previstes al PIM (Pla d’Inversions Municipals) es reprogramaven. A més, s’ha evitat respondre davant les informacions que arribaven de diverses treballadores municipals que s’estava retallant un 5% del pressupost en algunes àrees.
  • En aquest sentit volem denunciar també que a les reunions informatives de la CVE (Campanya de Vacances d’Estiu) -que es du a terme des de ja fa anys i, per tant, tant les famílies com entitats hi compten- es va assegurar que hi havia una limitació de la bossa de diners però que això no afectaria pràcticament a les famílies que entraven dins els llindars de beca.
  • S’ha aplicat un canvi en els barems per poder accedir als ajuts econòmics que deixa fora moltes famílies. Les que l’any passat els pertocava el 60% de suport econòmic enguany rebran el 30%. Malgrat això, i “per manca de recursos municipals” aquestes famílies no rebran cap tipus de suport econòmic. Així, doncs, aquelles unitats familiars que disposen de (només) més de 7.500,01€ de renta personal anual, han quedat fora de la campanya.
  • S’ha reduït també una setmana l’assignació de les monitores de suport a infants i joves amb diversitat funcional (de 4 a 3 setmanes).

Si ens centrem concretament en les ajudes en relació les activitats d’estiu que sabem que no s’estan atorgant fruit del canvi de criteris que hi ha hagut aquest any, volem fer diverses consideracions sobre com entenem que s’haurien de gestionar aquestes activitats per tal de garantir l’accés al conjunt de persones. Cal tenir en compte el fet que l’accés a aquestes activitats relacionades amb l’educació en el lleure és imprescindible per treballar des d’una perspectiva de drets per reduir les desigualtats existents a la ciutat; en aquesta direcció creiem que cal un canvi profund en relació a com es donen les ajudes i proposem que les  activitats en general siguin subvencionades i accessibles per a tothom, per tal d’evitar potenciar la competència entre famílies i la discriminació cap a aquelles que necessiten el suport econòmic. 

Així, doncs, tal i com també hem denunciat en d’altres ocasions, els canvis establerts aquest any en l’atorgament d’aquests ajuts, van en contra del suport que és imprescindible donar a les entitats de lleure associatiu de la ciutat. Aquestes retallades afecten als esplais i caus de la ciutat, perquè la majoria no deixaran sense activitats als infants, per tant, hauran d’assumir com puguin la manca de finançament, probablement a costa de les condicions dignes de les monitores i caps, per tal que la retallada no es produeixi també en la qualitat pedagògica de les activitats. Alhora, aquest canvi en les ajudes acaba promovent la precarització del sector del lleure remunerat i dels seus monitors, fet que volem posar de manifest i que entenem que requereix d’una resposta per part del mateix ajuntament.

Des de la CUP Capgirem Barcelona el darrer any vam denunciar que volíem conèixer quina era la situació real de les ajudes i dels programes que es desenvolupen des de l’àrea de de drets socials, ja que ens arribaven informacions de reducció d’ajudes, de canvis de criteris que repercuteixen negativament a les famílies més vulnerabilitzades. Malgrat la nostra insistència, mai vam obtenir una resposta clara; per tant l’opacitat amb la que ha actuat el govern municipal ens sembla una absoluta irresponsabilitats pel conjunt de la ciutat. Hem anat coneixent també canvis en els barems per accedir a altres ajuts relacionades amb les activitats esportives o bé amb l’accés a les targetes solidàries.

Creiem que és necessari saber d’una manera honesta i clara quina és la realitat de la gestió de l’àrea de drets socials en relació l’atenció a les veïnes i per tant posem a disposició un correu perquè les famílies, treballadores o qualsevol veïna que hagi tingut algun incident en relació aquests fets ens ho facin arribar a [email protected]. Així doncs, ens comprometem a denunciar-ho i visibilitzar-ho, així com continuar empenyent entre totes, al futur govern municipal a treballar per un accés universal al conjunt de serveis de la ciutat. 

Per tant, exigim que amb la major celeritat possible es paguin totes les beques atorgades, que les monitores de suport a infants i joves amb diversitat funcional tornin a tenir assignades 4 setmanes, així com augmentar el barem per facilitar l’accés a les persones que ho requereixen durant el proper mandat. Alhora, exigim que  s’actuï amb total transparència per tal de conèixer la realitat de la gestió i que no es repeteixin episodis com aquest.