Les mesures a prendre per l’expansió del CoVid-19 no poden oblidar ningú. És per això que des de la CUP Capgirem Barcelona plantegem les següents demandes a l’Ajuntament de Barcelona i proposem un seguit de mesures urgents:

  • Les beques menjador garanteixen un àpat als infants de moltes famílies sense recursos. El tancament de les escoles posa en risc aquesta ajuda a les famílies. Començant aquest mateix divendres, exigim una acció d’intervenció ràpida dels serveis municipals necessaris, en coordinació amb la Generalitat, perquè les famílies que ho requereixin rebin aquest menjar a casa.
  • Donem suport a les mesures extraordinàries de protecció de la gent gran de la nostra ciutat, però creiem que s’haurien d’ampliar amb propostes per evitar que hagin de fer desplaçaments no essencials. Un exemple d’aquestes mesures és el servei de repartiment a domicili de productes essencials.
  • L’Ajuntament no pot deixar a les persones sense llar sense allotjament. És per tant necessari no només mantenir oberts els albergs que existeixen actualment,  també aprofitar el tancament d’espais públics i convertir-los en allotjaments d’emergència per a totes les persones sense llar de la ciutat.
  • Per afrontar les situacions de pobresa energètica, demanem que l’Ajuntament de Barcelona doni ordre a Aigües de Barcelona, com a accionista, a no tallar l’aigua de cap llar, sigui quina sigui la seva situació, fins a la finalització de la crisi. També, l’Ajuntament ha d’exigir la mateixa mesura a les operadores de llum i gas, i hauria de garantir que les persones grans que gasten gas butà, puguin continuar rebent les bombones.
  • Exigim que l’Ajuntament de Barcelona defensi activament la suspensió de tots els desnonaments durant -com a mínim- un mes, per no posar en risc les families, les treballadores municipals (SIPHO i serveis socials) i les plataformes veïnals que aturen desnonaments.
  • S’ha de garantir que les treballadores de Serveis Socials, SIPHO, SARA/PIAD, etc. tinguin tota les mesures de protecció i cures necessàries per evitar problemes de salut, i que qualsevol persona que treballi de cara a les veïnes i formi part d’algun dels col·lectius vulnerables, tingui permís retribuït al 100% des d’aquest divendres mateix.
  • Que en hores punta, tots els vehicles del transport públic de la ciutat -Metro, Bus i Tram- es posin en circulació per evitar grans aglomeracions, treballant amb els sindicats per poder assumir aquesta càrrega extra. Cal també realitzar la desinfecció diària dels busos i convois. A més, s’han de posar en marxa totes les mesures sanitaries necessàries per protegir i evitar contagis de les treballadores del transport públic.
  • És inacceptable que s’obligui a les treballadores de les escoles bressol, així com la resta de treballadores de serveis no vitals de l’Ajuntament, a anar als centres de treball  sense donar servei. Exigim que tot el personal no necessari pugui romandre a casa, de manera remunerada, per evitar el risc de contagi i per motius de cures. Denunciem que m’entre la Generalitat ha donat l’ordre de que tot el personal docent no acudeixi als centres educatius, les educadores de les escoles bressols municipals estan sent obligades a romandre-hi.

Volem agrair a totes les treballadores públiques de l’Ajuntament de Barcelona, la seva feina en aquests moments, i en especial a les treballadores del 010, telèfon d’informació de l’Ajuntament, de qui volem tornar a reivindicar la seva internalització dins de la plantilla pública.

En un moment crític com aquest es demostra que l’externalització generalitzada de serveis públics bàsics per la ciutat, com el Servei d’Atenció Domiciliària, no només empitjora les condicions laborals de les treballadores i la qualitat d’aquests serveis, sinó que en dificulta el control i la direcció pública i la necessitat de reorientar-ne les tasques i les prioritats en favor de l’interès general.  

Per finalitzar, la CUP Capgirem Barcelona anuncia que suspèn totes les assemblees i actes per col·laborar en la contenció del CoVid-19. La resposta a aquesta crisi, requereix també de l’organització comunitària i veïnal. Animem a totes les veïnes a organitzar xarxes de suport mutu i cures col·lectives als barris. Ens comprometem en la mesura de les nostres possibilitats a no deixar a ningú sol. A més, volem desitjar una pronta recuperació de totes les afectades a la nostra ciutat i arreu del país i el món.