Davant la presència de Felip VI als Premis Princesa de Girona, la CUP Capgirem Barcelona considera que la seva visita constitueix una provocació en tant que cerca refermar “la seva autoritat” dins els Països Catalans, així com un risc per a les veïnes de la ciutat ja que la seva visita pot desencadenar un rebrot de la repressió -preventiva i/o posterior-. Considerem, per tant, que tot el que succeeixi durant els dies de la seva visita, seran responsabilitat única i exclusiva de la Casa Real i el Govern de l’estat.

En visites anteriors, la CUP Capgirem Barcelona va demanar al Ple de l’Ajuntament de Barcelona la declaració de Felip VI com a Persona non grata a la ciutat de Barcelona, així com diferents accions i posicionaments públics que situessin la nostra ciutat en una línia inequívocament d’esquerres i republicana amb la voluntat que el monarca i la seva família tinguessin una gran dificultat i incomoditat a l’hora de visitar la ciutat, fer-hi actes, etc.

Aquesta declaració, que va rebre l’abstenció del PDeCat i els comuns, així com el vot en contra dels partits espanyolistes, deia que “en l’actual procés de ruptura democràtica engegat per una part del poble català envers l’Estat espanyol, pensem que és convenient assenyalar i denunciar quin ha estat el paper de la dinastia borbònica i la corona espanyola al llarg de la història, el que representa i el que simbolitza. Des del sotmetiment dels Països Catalans per dret de conquesta, a l’actual model d’estat espanyol, arcaic i antidemocràtic” i que per tot això, proposàvem declarar-lo “persona non grata a Barcelona i retirar-li totes les medalles i honors”.

Encara que la declaració de Persona non grata és un títol que no té validesa més enllà de mostrar formalment el rebuig a la persona o figura determinada, a la ciutat de Girona s’ha traduït en la dificultat, fins impossibilitar, la celebració dels Premis Princesa de Girona a la ciutat.

De cara a la visita programada per aquests dies, creiem que és una obligació tornar a exigir la declaració des de l’Ajuntament de Barcelona i l’exigència de la seva abdicació i la desvinculació absoluta de la seva persona del context polític, en el qual ha actuat constantment com a representant del règim del 78, el traspàs de poders acordats en els últims mesos de la dictadura franquista i com un element tensionador i incitador, així com legitimador de la violència institucional de l’Estat espanyol contra el Principat.

Aquesta declaració és el pas inicial imperatiu per a que l’Ajuntament tingui una base mínima de credibilitat i coherència a l’hora de parlar de drets civils, llibertats, convivència, diàleg, etc. No pot ser benvinguda ni tractada amb honors ni consideracions especials una persona que no només és coresponsable, sinó que com ja hem dit és incitadora de la brutal repressió policial, judicial i institucional viscuda al Principat des de les dates prèvies a l’1 d’octubre de 2017: presons preventives, tortures a comissaria, aplicació de la Llei Antiterrorista a algunes detingudes, 5 ulls perduts, abusos de poder, aplicació de l’article 155, vulneració del dret a manifestació, militarització de l’espai públic i milers de ferides a mans de les policies.

Des que a Girona, a proposta d’ERC i la CUP, amb el vot favorable de JxCat i l’abstenció del PSC es va fer aquest pas, altres municipis com les Borges Blanques, Sitges, Arenys de Munt, Premià de Mar, Cervera o Esparraguera s’hi han sumat. Per això demanem a aquells partits que es vulguin considerar demòcrates que tornin a presentar aquesta iniciativa i aquesta vegada votin a favor, de la declaració de Persona non grata a la nostra ciutat a Felip VI.