Aquesta setmana s’han celebrat els primers plenaris de Districte a tota Barcelona. La CUP Capgirem Barcelona té conselleres a tots ells excepte a Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi, on Josep Garganté i María José Lecha actuen com a regidores adscrites en nom de l’assemblea local.
A Horta-Guinardó, dilluns, vam demanar al govern el trencament unilateral del contracte amb Mercadona per la cessió d’usos de la plaça Botticelli, que no va ser aprovat, així com explicacions sobre la situació de Torre Garcini al Guinardó. Cal lamentar diverses intervencions xenòfobes del PP, que van comptar amb l’oposició frontal de la CUP Capgirem Barcelona.
A Sarrià-Sant Gervasi, dimecres, vam demanar solucions per millorar la recollida de residus a les zones de major afluència del parc natural de Collserola, després de la recollida de més de 1.500 kg. de brossa per part del veïnat, i vam criticar la contaminació lumínica provocada per les atraccions del Tibidabo que mantenen la il·luminació oberta un cop el parc ha tancat. Lamentem que l’espanyolisme entrés al ple per exigir responsabilitats al govern del districte després que les colles de cultura popular exhibissin una estelada durant el cercavila de festa major.
Dijous, el dia central dels plenaris, a Sant Andreu vam recolzar la creació de la Comissió de la Memòria Històrica i la de Barcelona ciutat-refugi, tot fent una crítica al paper hipòcrita de l’Estat Espanyol i la Unió Europea. PP i C’s van fer declaracions de caire racista i xenòfob contraposant la misèria dels “autòctons” i la dels refugiats, que van ser contundentment contestades per part nostra. A més, ens va ser denegat el prec per retirar la bandera espanyola del consistori i llocs públics del districte, al·legant falta de consens, i ens vam posicionar a favor del comerç de proximitat i en contra de les grans superfícies, així com de la possible ampliació de la Maquinista i l’Herón City.
A Gràcia vam plantejar, davant la percebuda inoperància de l’equip de govern, que s’impulsés un grup de treball per un pla de xoc social, al districte, en els àmbits de treball, alimentació, habitatge i pobresa energètica. Aquest grup hauria d’actuar en l’actual curs polític (un any) i tindria tres fases: diagnòstic, propostes i implementació. Hi participarien els grups municipals i entitats rellevants. Aquesta proposta es va aprovar amb els vots de tots el partits, excepte els del PP. Valorem molt positivament que s’hagi aprovat i esperem que la convocatòria sigui com més aviat millor.
A Nou Barris, que va celebrar també l’Audiència Pública dilluns, es va donar suport a la declaració institucional per reclamar que l’Ajuntament forci les entitats bancàries a mobilitzar els seus pisos buits. També vam reclamar més canvis en la participació veïnal i vam exigir canvis dràstics per fomentar el cooperativisme i l’ocupació de qualitat al districte. A més, ens vam sumar a la reivindicació veïnal per a la retirada de les més de 100 plaques franquistes, tot recordant la necessitat del canvi de nomenclàtor, i perquè la Plaça Llucmajor passi a ser la Plaça de la República.
A Les Corts, el nucli de la CUP Capgirem Barcelona ens vam abstenir a la proposta de cartipàs feta pel govern, perquè representa un model d’institució que considerem molt poc democràtic. A més, vam presentar una sol·licitud de Declaració Institucional a favor de l’activista antifeixista Sergi Hernàndez, que va ser rebutjada pel posicionament contrari de CiU, PSC, PP i C’s; un prec sobre el grup de treball del nomenclàtor per esborrar la presència borbònica al districte, que va ser acceptat; i un altre prec sobre les actuacions previstes per garantir que les persones que viuen al carrer Entença 239-242 continuïn a casa seva, que no va ser acceptat, després que el govern al·legués que ja hi ha un pla de treball que inclou consultar aquestes veïnes.
A l’Eixample hem proposat, i aprovat, una moció perquè les grans decisions del districte es realitzin mitjançant processos participatius vinculants en l’acció de govern. També hem qüestionat l’ordenança de civisme, amb prohibicions absurdes com jugar a pilota a la plaça Enrique Gallinat, hem abordat les externalitzacions previstes al CAP Manso, el futur de l’espai Transformadors, des de la perspectiva d'”Exigim Espais”, i els problemes de contaminació ambiental. També s’ha aprovat una declaració institucional contrària a les imputacions pel 9N, a la qual hem incorporat la defensa d’altres casos d’injustícies judicials, i hem qüestionat l’existència del càrrec de vicepresidència del districte. Finalment, hem recolzat parcialment altres propostes relatives a la inversió del superàvit municipal així com a plans de millora específics a la Dreta de l’Eixample i Sagrada Família
A Sants-Montjuïc vam aprovar la Declaració Institucional de suport a la constitució de la República Catalana, amb el nostre suport i el d’ERC, CDC i BeC. Moltes intervencions, com la del regidor del districte o la del conseller del PP, el Sr. Calleja, van excedir els seus temps, tot trencant l’acord pres amb anterioritat a la Junta de Portaveus, segons el qual es comprometien a agilitzar i fer més eficients els espais de treball. En aquesta línia, vam demanar al senyor regidor Jaume Asens que vetllés per avançar en els temes a tractar al Consell, per tal que puguem fer una gestió òptima de la feina necessària i de forma assembleària. A més, vam defensar el dret a reivindicar les causes que creiem justes després d’un atac del PP a una samarreta de Junts pel Sí.
Si vols veure els plenaris, pots accedir a les emissions en línia des del Youtube de l’Ajuntament de Barcelona.