Des de la CUP Capgirem Barcelona, juntament amb el sindicat COS, hem presentat una proposta perquè TMB aturi el servei de busos i metro durant 5 minuts cada cop que una dona sigui assassinada als Països Catalans.

Amb aquest petit gest es pretén aturar i trencar la normalitat amb què la ciutat rep la notícia dels feminicidis, per tal de visibilitzar-los i convidar les barcelonines i barcelonins a reflexionar-hi.

Aquest és un primer gest que creiem que ha d’anar acompanyat amb un pla d’urgència per fer front al maltractament i a l’assassinat de dones, començant per la desnaturalització d’aquest fenomen, per la denúncia del seu caràcter polític i per l’exigència i aplicació de mesures integrals adreçades al seu tractament com a fruit d’una ideologia patriarcal sustentada sobre el sotmetiment de les dones.

I és que les dones no morim, ens maten. Concretament, durant aquest any 2015, segons el portal web feminicidios.net, un total de 26 dones han estat assassinades per homes, a les que cal afegir dues nenes i tres nens fills i filles d’aquestes dones, i la Sandra García, veïna de Sabadell morta per la seva parella a Holanda, el cos de la qual va ser trobat ahir, dia 19 d’agost.

Totes aquestes morts no són més que la culminació d’un contínuum de fets cumulatius que fan que les dones visquin sotmeses a vides de segona, prescindibles, dins d’una pau social que té naturalitzat el micro i macromasclisme, en totes les seves múltiples, quotidianes i doloroses manifestacions —assetjament, sexualització, denigració, violacions, invisibilització, discriminació salarial, triple carga, expulsió dels espais de decisió de les polítiques socials, econòmiques, culturals, etc. etc.— de manera que el sistema capitalista pugui continuar funcionant gràcies a l’explotació de la mà d’obra barata i gratuïta de la meitat de la població, disciplinada mitjançant l’altra cara de la moneda del capital que és el patriarcat.

És, per tant, la ideologia patriarcal la que converteix les dones en subjectes de segona, i és aquesta ideologia la que cal combatre des de tots el fronts. Des del municipalisme, des de l’Ajuntament de Barcelona en el cas que ens ocupa, es poden fer moltíssimes coses per tal d’esquerdar la ideologia patriarcal i fer de la ciutat de Barcelona un lloc segur per a les dones. En aquest sentit instem al govern de la ciutat a fer un diagnòstic sobre aquesta qüestió i a aplicar amb caràcter d’urgència les mesures necessàries per garantir la vida de les dones, en primera instància, i per garantir una vida digna a les barcelonines. En aquesta tasca tindrà el suport ple de la CUP Capgirem Barcelona, sempre que la seva voluntat sigui anar més enllà de les declaracions d’intencions i de les lamentacions no acompanyades d’acció política.

Aprofitem per a reiterar el nostre suport a totes les iniciatives i convocatòries provinents del moviment feminista de la ciutat, com ara, la concentració que fan les companyes del col·lectiu Degenerades cada primer dilluns de mes a les 20h a l’Avinguda Gaudí amb Indústria, o la convocada per les companyes de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere cada tercer dilluns de mes a la Plaça Sant Jaume a les 20h. Restem, igualment, a disposició del moviment feminista de la ciutat per qualsevol iniciativa que vulguin impulsar o canalitzar des de l’Ajuntament, des del reconeixement a la tasca que les organitzacions feministes de Barcelona venen fent en defensa d’una vida vivible per a totes les barcelonines.

Perquè ens volem vives, aturem els feminicidis. Enderroquem el patriarcat.

0148_001