33 MINUTS DE BUIDOR POLÍTICA

Avui, 29 de juliol ha tingut lloc el Ple de Cartipàs de la Diputació de Barcelona.

Un Ple “exprés” que s’ha caracteritzat per l’absoluta manca de debat polític recriminada pel grup de les Candidatures d’Unitat Popular Poble Actiu (CUP-PA).

El diputat de la coalició, Quim Duran, ha fet un repàs dels principals casos de corrupció de la legislatura anterior, dimissions del vicepresident primer condemnat a 1 any de presó i 8 d’inhabilitació per delicte urbanístic, les dues dimissions del segon càrrec més important de la Diputació (el coordinador general) destituïts per presumpta malversació de fons públics de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i pel cas ITV, diputats imputats, el cas de les motxilles (suposats sobresous a càrrecs electes) o l’enfonsament de l’entitat financera fundada per la Diputació, Caixa Catalunya.

S’ha instat la presidència a explicar perquè s’augmenten les àrees executives de la Diputació i la resposta de la senyora Mercè Conesa ha estat el silenci, un silenci que evidencia que no es vol la fiscalització política al plenari.

D’altra banda, la portaveu del grup CUP-PA a la Diputació, Maria Rovira, ha criticat durament l’assignació de la dotació econòmica als grups polítics de la Diputació (més de 700.000 euros anuals) que creix respecte a l’any 2014 (620.000 euros) i també la dels diputats (6.347 euros mensuals president de grup, 5.669 euros portaveu o 3.795 euros portaveu adjunt. Totes les quantitats són en brut i multiplicades per 14 pagues).

A més, ha lamentat el creixement del nombre d’assessors eventuals (càrrecs de confiança) fins a 72, donant-se la circumstància que un grup de 3 diputades té dret fins a 5 assessors.

Per acabar, la presidenta del grup CUP-PA, Laia Sabater ha criticat la delegació de competències del Ple a la Junta de Govern que, a la pràctica, suposarà la presa de decisions sense fiscalització ni debat polític del Ple.

Des de CUP-PA s’ha manifestat la voluntat de fiscalitzar amb lupa els nous nomenaments polítics i que efectivament tots estiguin al servei de la ciutadania i no de les respectives estructures de partit.