No és cap novetat. Quan arriben eleccions als ajuntaments hi arriba una febre d’inauguracions, actes i mesures estrella. És la seva particular nit de Reis. L’alcalde Trias, però, ha estat capaç de batre tots els rècords. Els darrers mesos de mandat ha estrenat pàgina web de l’Ajuntament, ha aprovat la implantació d’uns “agents cívics” de misteriosa funció, i ha aprovat determinades suspensions de llicències en l’àmbit turístic (sempre, és clar, quan ja estaven concedides les llicències que volien). Els portals de tota la ciutat han aparegut en reiterades ocasions anunciant-nos qualsevol obra amb grandiloqüents eslògans de com treballen per la ciutat, i les bústies rebien tot tipus de propaganda institucional amb la cara de l’alcalde. Ens hem trobat a Trias fins a la sopa, quan no ha fugit amb la cua entre les cames, com al Paral·lel.

Algunes de les darreres actuacions més destacables, i denunciables, són les relacionades amb Glòries i la Model. A Glòries, ha estat capaç d’organitzar una inauguració d’una plaça a la qual li queden anys per acabar-se. Per si no fos prou, i a la vista que diverses reivindicacions veïnals i sindicals li esgarressin la festa, no s’hi va presentar. L’endemà, i per sorpresa, es va fer unes quantes fotos a la zona. Vaja, que l’important era la foto.

Més preocupant és, però, la qüestió de la presó Model, ja que Trias s’ha burlat d’assumptes molt sensibles. En primer lloc, va iniciar un pretès enderroc parcial, simbòlic i inútil per poder dir que ell ha estat l’alcalde que ha enderrocat la Model. I ho fa fet sense consens amb els veïns i veïnes, sense cap pla sobre les obres i els futurs equipaments. Senzillament, ha intentat prendre el pèl als veïns i veïnes fent un forat a una paret. En segon lloc, i molt més greu, ha provocat una situació que afecta seriosament els drets i condicions de vida de les persones preses. Sense tenir encara resolt el seu trasllat, se’ls ha confinat en encara menys espai del que tenien, en una presó que ja no complia els mínims per viure en condicions acceptables. Aquest fet se suma a la incertesa de familiars, que carreguen amb la condemna de les visites, però també de presos, que no saben encara què passarà amb els seus règims oberts o semioberts que els permeten sortir a treballar, per exemple.

Algunes d’aquestes actuacions, i les que poden succeir en els propers dies, podrien vulnerar la prohibició d’actes d’aquest tipus que estableix la normativa electoral durant el període que comprèn la publicació del decret de convocatòria i el dia de les eleccions. Així doncs, estudiarem qualsevol acció per si calgués denunciar-ho a la Junta Electoral, ja que es tracta d’una instrumentalització electoral de la institució i dels fons públics, i que prescindeix de les necessitats de la ciutat en pro del seu calendari electoralista.

Ja n’estem tipes de trobar-nos #TriasALaSopa