Aquest primer Ple de la legislatura a l’Ajuntament de Barcelona (Sessió Constitutiva) no és més que un pur formalisme ple de tradicions arcaiques amb un únic punt en l’ordre del dia: la formació del consistori i l’elecció de la nova alcaldessa.

Després de llegir-se els resultats de les eleccions de 24 de maig, es constituirà la mesa d’edat amb la persona més gran com a presidenta, i la més jove com a secretària. Maria Rovira de la CUP Capgirem Barcelona, amb 27 anys, serà vocal d’aquesta mesa.

La mesa demanarà a les electes que jurin o prometin “complir fidelment les obligacions del càrrec de Regidora de l’Ajuntament de Barcelona”. S’aixecaran, una per una, a pronunciar la frase que tinguin preparada.

Després la presidenta preguntarà si alguna de les regidores (només poden ser les caps de llista) retiren la seva candidatura. Un cop se sàpiga qui és candidata, en un paper en blanc les regidores hauran d’escriure el nom de l’alcaldessa que voten o deixar-lo en blanc. María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté es repartiran un vot a Ada Colau i dos vots simbòlics a lluites de ciutat.

Una vegada conclòs el recompte, si alguna de les candidates arriba als 21 vots a favor, serà proclamada alcaldessa, si no, serà la cap de la llista més votada el 24 de maig, en aquest cas, Ada Colau. L’escollida haurà d’acceptar el càrrec i prometre o jurar les seves obligacions.

Després dels actes protocol·laris de lliurament de la vara i el faixí, l’alcaldessa donarà la paraula a totes les candidatures amb representació al consistori en ordre invers als vots obtinguts, sent María José Lecha, com a portaveu de la CUP Capgirem Barcelona, la primera a parlar.

Per finalitzar la Banda Municipal de Barcelona interpretarà Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya, i l’alcaldessa aixecarà la sessió. Després de sortir del Saló de Cent, el president Artur Mas rebrà a l’altre costat de la Plaça Sant Jaume al nou consistori, saludant un per un a totes les regidores i a la nova alcaldessa.

Les nostres regidores no assistiran a aquest acte protocol·lari al Palau de la Generalitat perquè, entre diversos motius polítics, prioritzarem anar a la manifestació antirepressiva convocada a les 18.30h a la Plaça de Sants.