En primer lloc, volem fer èmfasi i deixar clar que, malgrat que en alguns espais es tracta aquesta votació com la d’uns nous pressupostos, en realitat és només una modificació pressupostària. Això vol dir que, partint dels pressupostos prorrogats de CiU (aprovats amb l’abstenció d’ERC i PSC), es fa una modificació per a l’ampliació d’aproximadament 275 M.

És en base a això que a la CUP Capgirem Barcelona vam posar sobre la taules les 10 pedalades pel gir; 10 propostes que són buscades, expressament, com a punts en comú entre el programa de BeC i el nostre i que, per tant, enteníem que per a nosaltres eren un mínim i que per al govern no havien de suposar cap problema.

Així doncs, les proposicions de la CUP Capgirem Barcelona no eren, ni molt menys, la totalitat de les nostres millores bàsiques per avançar cap una política rupturista, sinó que eren unes propostes de mínims que BeC havia defensat en la seva campanya electoral.

A partir d’aquestes propostes s’ha desenvolupat un període molt curt de negociacions, i per part de la CUP Capgirem Barcelona s’han anat fent els debats en el si de les assemblees amb les novetats d’aquestes negociacions. Finalment, ahir es va reunir la mesa política, que és el conjunt de les 13 assemblees, i es va decidir per unanimitat donar un vot negatiu a aquesta modificació pressupostària, ja que entenem que aquesta no és ni per al canvi, ni per capgirar Barcelona. 

Per contextualitzar: fa 3 setmanes, nosaltres vam començar a presentar les nostres propostes i, finament, fa deu dies, les vam entrar al registre de l’ajuntament. Durant aquests mesos no hi hagut cap proposta de reunió per part del govern amb l’objectiu de parlar de les propostes de la CUP Capgirem Barcelona ni de la negociació dels pressupostos, malgrat que sí que ho han fet amb altres forces polítiques. Divendres passat vam rebre les respostes a les nostres al·legacions del govern, on vèiem -tal i com vam explicar a la roda de premsa de dissabte i de dilluns- que no s’havia acceptat la totalitat de cap de les deu propostes. Ho vam posar a disposició de l’assemblea general celebrada a Nou Barris dissabte i, en aquesta, quasi cap persona va dir de votar a favor, tenint en compte els resultats d’allò que ens havien contestat. A partir d’aquí, dilluns comencen les trucades per fer reunions, que van tenir lloc fins ahir a la tarda, i per mirar d’arribar un acord; en el transcurs d’aquestes, ens van demanar  que prioritzéssim cinc de les deu propostes. Recordem que aquestes són propostes també del programa de BeC. Nosaltres, amb la voluntat d’arribar a acords,  en vam prioritzar cinc per tal d’intentar, fins l’últim moment, que s’acomplissin unes propostes de mínims per encarar el que entenem que han de ser unes polítiques rupturistes. De fet, ahir vam fer una petició de reunió al govern per continuar treballant-ho. Malgrat això, a la tarda rebem les respostes i veiem que es continuava sense assumir ni un quart  d’allò que nosaltres proposem, que cal reiterar que no és res més que el compliment del mateix programa de BeC.

A la CUP Capgirem Barcelona deixem la mà estesa a continuar treballant per a una nova modificació pressupostària durant les pròximes setmanes; una modificació que pugui assentar les bases d’unes polítiques rupturistes en el si de la nostra ciutat. Entenem que, ara mateix, aquesta modificació pressupostària està més en la línia del que volíem deixar enrere que no pas en la línia d’una política de canvi, que és el que BEC havia promès als seus votants. Volem recordar que la situació d’excepcionalitat, d’emergència social, continua sent una realitat; els desnonaments, la feminització de la pobresa, la precarietat laboral, la desigualtat entre els barris és avui la mateixa – i fins i tot s’ha agreujat- que hi havia fa un any, per tant calen polítiques valentes que, conjuntament amb les veïnes, puguin capgirar la ciutat que tenim.

Volem remarcar que en quatre dies és molt difícil arribar a acords; que entenem que aquestes converses haurien d’haver començat molt abans, com ens consta que s’ha fet amb altres grups. En aquest sentit, ens reafirmem amb el que vam dir el dia de la investidura de la nova alcaldessa, i que és el motiu pel qual som a l’ajuntament: ens trobarem treballant conjuntament per tirar endavant projectes que trenquin amb el model de ciutat dels darrers 36 anys, que ha posat per davant els interessos econòmics als de les persones; però ens trobaran de cara a l’hora de perpetuar el model que ens ha portat fins aquí. Una vegada més, nosaltres apostem pel canvi, per tal de capgirar Barcelona.