El passat 15 de setembre C’s, PSC, CiU, ERC i PP van votar a favor de la moció presentada per C’s i el PSC que té com a objectiu aixecar parcialment la moratòria turística implantada pel govern de Barcelona en Comú a tota la ciutat. Aquesta moratòria suspèn la concessió de llicències de tot tipus d’allotjaments turístics.

Tot i que entre la constitució del nou consell municipal, el 13 de juny, i l’anunci de la implantació d’aquesta moratòria per part del govern, el 2 de juliol, una trentena d’hotels havien entrat la sol·licitud per a la llicència, la CUP Capgirem Barcelona considerem que aquesta és una mesura de mínims i en conseqüència vam votar en contra de la moció presentada per C’s i PSC transaccionada amb la resta de l’oposició.

Els principals arguments dels grups favorables a l’aixecament de la moratòria sostenen que no tota la ciutat està massificada pel turisme i que cal trobar nous nínxols d’explotació turística. També remeten al perjudici econòmic als inversors, la inseguretat jurídica que mesures com aquestes provoquen i el perjudici cap al “mercat laboral”.

Per contra, la CUP Capgirem Barcelona defensem que l’aturada de la concessió de llicències de tot tipus d’allotjaments turístics a la ciutat ha de ser el primer pas cap a una gestió del turisme en benefici de les classes populars, la qual cosa exigeix un replantejament de l’organització del conjunt d’àmbits que implica aquest fenomen social. Anant molt més enllà del plantejament del govern, que fa de la moratòria un temps mort mentre estudia on es poden i on no es poden construir més hotels o equipaments turístics.

La CUP Capgirem Barcelona mantenim el nostre posicionament respecte a la necessitat d’avançar cap a un model d’equipaments i de serveis turístics de titularitat pública com l’única garantia possible a l’hora d’establir unes condicions laborals i salarials justes, el retorn a les arques públiques del capital generat pel turisme i la compatibilitat amb la vida de les veïnes i veïns.

Així mateix defensem que l’organització del turisme s’ha de fer des dels barris, descentralitzant-ne la presa de decisions i establint òrgans de participació vinculants que permetin a cada barri ajustar aquest fenomen a la seva realitat i a les seves necessitats.

Intervenció del regidor Josep Garganté a la comissió on es va votar la moció presentada per C’s i PSC

 

 

Contingut de la moció aprovada amb els vots a favor de  C’s, PSC, CiU, ERC i PP

 

aixecament_moratoria_hotels_aprovada_Page_1

aixecament_moratoria_hotels_aprovada_Page_2