A la Sagrada Família, el Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample les entitats locals estem lluitant contra els problemes i conflictes particulars dins d’aquesta “ciutat aparador” coneguda com a “Marca Barcelona”.

Com a barris cèntrics i amb grans atractius arquitectònics, sabem què és conviure amb l’asfixiant presència del turisme massiu i mal gestionat: el soroll dels autocars, els inevitables conflictes de convivència entre visitants i locals, la proliferació de pisos turístics i places hoteleres i l’aniquilació del petit comerç i la seva substitució per grans supermercats i botigues de souvenirs. Tot plegat ens provoca la sensació d’haver deixat de ser veïnes per ser les figurants silencioses d’un escenari bucòlic.

Què volem les veïnes? Volem un turisme sense massificacions i un comerç pròxim sense precarietat. Volem que es construeixin més escoles i instituts públics per garantir una educació de qualitat per a totes i en català, i per això som al costat de mestres, pares i mares. Som, també, al costat de les professionals i usuàries de la sanitat, defensant la titularitat pública de tot centre de salut i lluitant contra el tancament de serveis i l’exclusió de persones per raó del seu origen. Som al costat de les joves, que, davant la falta d’espais on organitzar-se, opten per okupar i obrir-se al barri. També som al costat de les experiències d’autoorganització veïnal i de resistència.


Mesures destacades del programa de Sagrada Família, el Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample:

1. Aturar el tancament de grups escolars a centres públics i fomentar la construcció de nous centres.

2. Acabar amb l’increment de ràtios i línies, conseqüència del dèficit de places públiques.

3. Reprendre els plans de construcció de l’escola bressol pública a la zona de Glòries i construir-ne una de nova al solar de l’espai Bingo Billares.

4. Construir la residència de dia per a gent gran, que fa més de deu anys que esperem, a la cruïlla entre els carrers Roger de Flor i Rosselló.

5. Aturar el desallotjament dels espais okupats CSOA La Indústria, Kan Tonada i Ateneu Popular El Rec.

6. Recuperar la titularitat pública dels centres de salut de gestió privada del Consorci Sanitari Integral (Hospital 2 de Maig, CAP Roger de Flor i Sagrada Família)

7. Prohibir les concentracions de caràcter racista, xenòfob, feixista, homòfob, contra els drets de les dones, les llibertats sexuals, o contra qualsevol minoria o col·lectiu en risc d’exclusió social.

8. Expropiar la Monumental i fomentar l’autogestió veïnal i el procés participatiu per decidir-ne l’ús.

9. Recuperar l’antic Cinema Niza com a equipament públic d’ús veïnal.

10. Apostar per un decreixement turístic enfront de la massificació de la Sagrada Família i dur a terme una moratòria immediata d’allotjaments turístics, souvenirs, supermercats i menjar ràpid.